RSS
 

Teknikens förbannelse…

10 Jan

 

Härom dagen slog det mig hur snabbt tekniken utvecklats de senaste åren… speciellt vad gäller datorer… Bara för 15 år sedan, såg datoranvändandet helt annorlunda ut… epost hade precis kommit igång på allvar jag klarade mig då ganska bra utan dator… för att inte tala om mobiltelefon… som jag helt klarade mig utan…
jag visste ju inget annat…

 

robot-02Jag skrev mina låtar på ackustisk gitarr… och hade inget bra sätt att spela in mina idéer, utan fick se till att komma ihåg hur allting skulle vara tills jag kunde visa musikkollegorna… Jag skötte mitt arbete manuellt och skrev alla anteckningar för hand…  kalender och telefonbok var också av fysisk och handskriven modell… ja, det var en helt annan tillvaro – på gott och ont… För visst fanns det fördelar… att slippa bli bombaderad med information t ex reklam, spam eller virus… och framförallt, att inte kunna bli nådd – när man ville det… ; )

 

Men vad jag lärt mig genom åren av teknisk utveckling, är hur kraftfullt ett ’skapat behov’ är och kan vara… dvs ju mer moderniteter och finesser man kommer i kontakt med, desto mer inser man hur mycket de behövs… Någon (företag med produkt) visar oss hur bra det är att kunna göra vissa saker… baka sitt eget bröd, göra sin egen läsk, vispa eller mixa på det det där väldigt speciella viset… osv… Vi spar tid, energi, pengar osv… och vi tar tacksamt emot dessa tips och uppmaningar… jovisst… tack-tack… ; )

 

Teknikens utveckling sker ju på gott och ont… om du använder den på ett bra sätt… sätt som ger dig frihet… t ex genom tidsbesparingar så att du kan lägga din tid på sådant som verkligen betyder något för dig… familj, kärlek, intressen m m… sätt som hjälper dig att spara din energi, så att du slipper bli frustrerad för att du lägger energin på fel saker…

 

Men nu sitter jag här, som många andra – helt beroende av denna lilla plåtlåda… denna lilla mobilapparat… glad att den kan hjälpa mig med så mycket men samtidigt livrädd för att något ska hända… strul t ex virus… eller att jag ska tappa bort den… Tänk om något skulle hända så att jag blir av med allt… så mycket av mitt liv finns ju i datorns värld… foton, filmer, musik, kompositioner, arbeten, projekt, kontakter, databaser, listor, planer, uppgifter… osv… osv…

 

Jovvist, back-ups har jag ju så att det räcker, men det är ändå en skrämmande tanke att vara så beroende av denna lilla låda… och mobiltelefonen, nu när man kan synka upp den med de viktigaste delarna av datorns så  värdefulla innehåll… Smidigt och behändigt men ändå oroväckande… Var ska det sluta…? Hur kommer det att se ut om 10 år…? In-operat chip i nacken eller inmonterad hand-devis med direkt satellit koppling…???

 

Hmmm, nog bäst att inte bli för beroende… och försöka att inte glömma bort hur man faktiskt skriver ett brev för hand… eller gör en låt enbart på ackustisk gitarr… får nog börja öva lite… ; )

 

 
 

Tags: , , ,

Leave a Reply