RSS
 

Sockerboven som lurar hjärnan…

28 Feb

Har du svårt att sluta äta godis, choklad, glass och kex…? 

sugar-lips1Inte så konstigt egentligen eftersom de innehåller en speciell sorts socker som triggar kroppen att vilja ha mer… och mer… Istället för att äta en normal portion eller bara ett enda kex, så trånar kroppen efter hela paketet – och det är inte din viljestyrka det är fel på utan det finns en vetenskaplig orsak…

 

Boven i dramat är sockerarterna glukos och fruktos…

 

Det är majssocker som har blivit preparerat med enzymer för att förvandla glukosen till fruktos, eller fruktsocker… Eftersom det är billigare än vanligt socker, så används glukos och fruktos allt oftare i processad mat, som till exempel kolsyrad dryck, glass, kakor och yoghurt…  Ämnet är både billigt och hjälper till att hålla maten fräsch, vilket gör det attraktivt att använda för mattillverkarna…

Glukos och fruktos finns även i mat’ som inte är så sött som t ex flingor… och denna mix kan ibland hittas i innehållsförteckningen under namnet ’high fructose corn syrup’ eller ’HFCS’…

 

Förutom att det inte är särskilt nyttigt för kroppen så tycks det som om ämnet lurar hjärnan att tro att du behöver mer mat… Det kan också trigga igång tillväxten av fettceller runt hjärta, lever och andra vitala organ och orsaka diabetes, övervikt och hjärtsjukdomar…

 

I USA kallas glukos och fruktos socker för ’Djävulens Godis’ och en del tillverkare har genom påtryckning tvingats byta ut ämnet mot vanligt socker…

 

När vi äter vanligt socker släpper vår kropp ifrån sig insulin som talar om för hjärnan att vi ätit tillräckligt… Glukos och fruktos triggar inte insulinresponsen på samma sätt, så hjärnan förstår inte att du är mätt…

 

Aha, jag det förklarar ju varför det ibland är svårt at sluta äta sötsaker när man väl börjat… ; )

Tips: Ett sockerfritt tuggummi hjälper till att stilla behovet genom de kritiska 10-15 minuterna som det tar för hjärnan att lugna ner sig och sända mättnadssignaler till magen…

 

 

Tags: , , , , ,

Leave a Reply