RSS
 

Varumärken väcker känslor…

23 Mar

Ja, varumärkenas grepp om oss alla, är väldigt tydlig… alla har vi våra favoritmärken… och lojaliteten till dem är ofta mycket stark… Men varför är det så…? Vad är det som gör att vi så envist håller fast vid vissa märken… och inte andra…? Handlar det om kvalitet…? Pris…? Eller handlar det om den status och bekräftelse som ett visst varumärke ger oss…? Acceptans och respekt i vår omgivning…? Vi identifierar oss med dessa märken… ibland så starkt att det blir skrämmande… Jag har varit med om situationer där det t o m blivit bråk om vilka varumärken som är bäst… snyggast, starkast… eller populärast…

brandsAllt är naturligtvis del av en större plan, där företag ’fyller’ sina varumärken med just de värden som de tror är attraktiva för deras målgrupper… och de känslor de vill att vi ska känna… vilka reaktioner de vill att vi ska få… Allt är noga uträknat och det ligger ofta mycket tid och pengar bakom ett varumärkes slutgiltiga profil och inverkan på oss kunder…

 

Jag tycker det är intressant eftersom jag själv känner starkt för vissa märken men inte andra… inte nödvändigtvis för att dessa produkter är dåliga, utan mer beroende på vilka värden företaget fyllt sina varumärken med… Det kan ju t ex vara svårt när ett företag kopplar till vissa värden till sin produkt under lång tid, men sedan ändrar sig och vill ha andra kopplingar till märket – ibland motsatta värden…
t ex för företaget som under årtionden ‘jobbade in’ att produkten var ’trygg, säker och traditionell’ – men helt plötsligt ändrade sig till att produkten skulle vara ’häftig, ungdomlig och sportig’… för att de vill nå en ny målgrupp… Tanken är ju god men det kan också skapa förvirring bland de befintliga kundergrupperna, samtidigt som trovärdigheten lätt urholkas i de nya målgrupperna… Eftersom vi kunder får så känslomässiga kopplingar till vår produkt, blir det nästan som ett förhållande… där ett byte av produkt och varumärke ibland t o m kan kännas som ’otrohet’… ett svek…

 

Ofta kan ett dyrare varumärke vara produkten som också har den bästa kvaliteten… men det är inte alltid så… Det finns många lysande exempel på detta… Allt handlar om hur man ’förpackar’ produkten och vad man ’fyller’ den med… Själv tycker jag om produkter som ’talar’ till mig… som appellerar.. och då kvittar det vilket varumärke som sitter på produkten… Visar det sig vara ett kändare märke, så är det OK… men om inte – så är det också OK… Det är ju funktionaliteten, designen och känslan i produkten som är intressant…

 

Ibland kan jag dock komma på mig själv med att uppfyllas av starka känslor när jag kommer i kontakt med vissa varumärken… och då ler jag för mig själv och konstaterar att företaget lyckats få mig dit de ville – att bli en lojal och trogen kund… en känslomässig slav till deras produkt…

 

It’s all about emotions… and business… ; )

 

 

 

Tags: , , , , ,

Leave a Reply