RSS
 

Frestelser… frestelser…

08 Maj

Oj, oj, oj – dessa frestelser… många är de… och ibland väldigt svåra att motstå…

De finns överallt omkring oss och kommer i olika former… ofta också i förklädnad… och vi upptäcker vi deras ’rätta ansikte’ när det är för sent… alldeles för sent… Vi trillar dit…. igen…. och igen… och faller för frestelsen… goddammit… Eller är det så att vi mer eller mindre medvetet väljer att utsätta oss för dem… i någon sorts karaktärsprövning eller handlar det kanske om självplågeri…?

 

temptation-082Varför lockar dessa frestelser oss så…? Varför är vi beredda att gå så långt för att realisera våra frestelser…? Varför förlorar så ofta disciplinen kampen om bibehållen kontroll och värdighet…? För visst är det så, att hur njutbart det än är att ge efter för frestelsen… ångrar vi oss oftast efteråt… när konsekvenserna och ångesten kommer in i bilden…

 

Så hur kan vi lära oss att bättre hantera de frestelser vi ställs inför…? En metod som t ex används i hundträning och som med fördel också kan appliceras på människor – är principen ’drastic change of state of mind’ dvs att kraftfullt introducera att annant element i frestelsesituationen, som snabbt och effektivt förändrar vår sinnesstämning… gärna något som kräver mycket uppmärksamhet… och som involvererar något av våra andra sinnen… lukt, hörsel, känsel eller smak… Något som skapar en fysiologisk reaktion, och som få oss på andra tankar..

 

temptation-07För detta krävs det en stor dos av medvetenhet och självinsikt… vi kan även välja att ta hjälp av någon som känner oss väl och som vi litar på… som kan hjälpa oss att blockera frestelsen… Bäst är nog ändå att försöka separera ‘bra’ frestelser från de mindre bra… och att inte ens utsätta oss för de frestelser som vi vet inte är bra för oss… En alkoholist måste t ex lära sig att flera steg innan frestelsen infinner sig – välja att gå en annan väg… samma sak gäller även för andra sorters missbrukare… På samma sätt kan vi alla bli bättre på att ’styra undan’ när vi är på väg åt fel håll… allt medan vi tillåter de ‘ofarliga’ frestelserna att få plats i vår tillvaro… dvs de som inte skadar någon annan – eftersom vi vet att dessa frestelser kräver minimalt med ’damage control’ efteråt… och vi kan snart återgå till vår vardag med självkontroll och behärskning…

 

Så passa på att njuta när du medvetet och rationellt väljer att ge efter för frestelsen… och det inte skadar någon annan… ; )

 

 

Tags: , , , ,

Leave a Reply