RSS
 

Tro (inte alltid) dina ögon…

18 Maj

Det funkar nästan varje gång… helt otroligt…

Jag ser en ’före-och-efter’ bild i en tidning eller en reklamfilm… typ reklam för bantningspiller, hudkräm eller liknande… och fast jag mycket väl vet att bilderna retoucheras utan undantag, och ibland nästan till oigenkännlighet – så litar ändå ögonen på synintrycket… Hjärnan är liksom programmerad att tro det ögonen ser… fastän logik och förnuft ofta säger oss något helt annat… ytterst märkligt…

T ex vid det berömda ‘första intrycket’… när vi ser någon för första gången… kanske i snygg ’förpackning’… eller kanske inte… oavsett vilket så är vi väldigt snabba med att ’dömma’ istället för att ’bedömma’… det ögonen ser – gäller…

Därför blir också många förvånade när det helt plötsligt visar sig att något eller någon vi trodde vi hade ‘koll’ på… helt plötsligt visar upp något helt annat än vad vi först såg… andra sidor… andra egenskaper… Hmmm, och vi som trodde på det vi såg… ’ansiktet utåt’… Varför är vi så inställda på det som syns vid en första anblick…? Visst, det är ju det snabbaste och lättaste sättet att bilda sig en uppfattning… men många är väl gångerna då vi fått omvärdera våra ställningstaganden, när vi upptäckt att vår första bedömning kanske varit lite förhastad…

Film- och konst -världen bygger t ex mycket kring detta koncept… att skapa situationer, illusioner, stämningar, känslor – genom visuella (och auditiva) intryck… noga uträknade för att slå an precis ’rätt strängar’ hos oss… och det är precis det vi vill ha… vi vill känna känslorna… vi vill bli berörda… känna att vi lever…

Ögonen ser… och skickar blixtsnabbt signaler till hjärnan, som skapar associationer inom våra befintliga referensramar… antingen baserat på tidigare erfarenheter eller intryck och föreställningar omkring oss(påverkan av vår omgivning)… Därefter sker en ’anpassad’ (ibland mycket anpassad) tankeföring eller känslokoppling… och vi har inom loppet av ett fåtal sekunder bestämt oss för vad vi tycker och känner – inför det nyligen upplevda…

En situation som de flesta av oss säkert känner igen är när det gäller intag av mat eller godsaker… ögonen är då ofta större än magen… dvs vi vill ha… Fastän vi kanske inte egentligen behöver det så skapas ett ‘sug’ och ögonen drar oss med bestämndhet in i lockelsen… hmm, inte alltid så lyckat…

Det finns olika verktyg man kan använda för att inte låta synintrycket ta överhand… När det gäller överdrivna mat eller godisintag, kan t ex en avledande manöver i rätt stund, leda ögonen till något annat – som kan ta över din uppmärksamhet och hjälpa dig fokusera åt ett annat håll… När det gäller ett första synintryck av en person, kan ett par enkla frågor hjälpa dig att via andra sinnen, få ett bättre underlag för den bedömming du sedan gör… När det gäller vackra bilder eller synintryck av den mer extravaganta typen, kan några enkla tankar kring vilka förberedelser som faktiskt ligger bakom det som presenteras – sätta saker i perspektiv, så att du inte behöver låta dig förföras bortom reson…

Så tro inte alltid dina ögon… för de är rekordsnabba på att dra sina egna slutsatser… ; )

 

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply