RSS
 

Hjärnspökena går att stoppa…

06 Aug

Alla går vi och bär på dem… vissa i stora lass… dessa ’hjärnspöken’…  De finns… men är ändå inte speciellt verkliga… de får oss bara att tro det… de skapar oro… får oss att fokusera på våra rädslor… men det går att stoppa dem… att begränsa deras utrymme…

I efterhand kan vi ofta konstatera att det vi oroat oss för… och lagt så mycket onödig energi på – inte blivit de problem vi trodde att de skulle bli… Genom åren har olika psykologiska studier gjorts på ämnet… och även om resultaten är olika mellan människor, kan man generellt konstatera följande fördelning av våra vanligaste orosmoment:

• 40% består av saker som aldrig kommer att hända
• 30% består av saker som har hänt
• 12% består av onödig oro för hälsan
• 10% består av diverse småbekymmer
•  Endast 8% består av verkliga anledningar till oro

Utmaningen ligger i att lägga energin på det som faktiskt går att påverka… och försöka släppa kontrollen av det andra… som ändå inte kommer att hända… eller saker som vi inte kan göra så mycket åt… Istället kan vi våga lita på att allt löser sig… till slut…

Tänk om vi istället lade all vår energi på positiva och konstruktiva tankar… wow… tala om att världen hade sett annorlunda ut… vi skulle kunna fokusera helt på att vara lyckliga, må bra, och dessutom hjälpa andra att uppnå samma sak…

’Hjärnspöken’ frodas i våra rädslor… där får spökena näring och bränsle… ’Hjärnspöken’ är för övrigt en bra benämning eftersom det handlar om att det faktiskt ’spökar’ i hjärnan… och hjärnan är ju som bekant väldigt lättlurad…

Den tror på det den ser… och agerar gärna utifrån de känslosignaler som den matas med från vårt undermedvetna… eller vår erfarenhetsbank… dvs har du tidigare haft problem med något speciellt… en människa eller situation – reagerar hjärnan troligtvis på samma sätt som den gjorde tidigare… ganska förutsägbart eller hur…?

Så hur kommer man förbi hjärnspökena…? Jo, det handlar om att tala om eller visa för hjärnan vad den ska tänka – istället för att låta de negativa krafterna ta över kontrollen… att ’mata’ hjärnan med de tankar som får dig att fokusera rätt… t ex genom önsketänkande…  i form av antingen målbilder och visualisering… hjälp hjärnan att se och förstå vart du vill komma… vad du vill känna och uppleva… Hjärnan kan bara tänka en tanke åt gången, så se till att det är en bra sådan…

Det är förvånande hur lätt det faktiskt kan vara att utveckla sin förmåga att ’programmera’ sig själv att tänka och agera på ett sätt som tar en framåt… istället för att stagnera eller känna frustration… Den vetenskapliga termen för denna programmering är: Neurolinvistisk Programmering (NLP)

Du kan läsa mer om detta på: http://www.nlp.com eller på http://www.nordicinstitute.se

You are who you are… become your best… ; )

 

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply