RSS
 

Musiken som ‘franchise’…

12 Okt

Att driva grupper som varumärken med utbytbara medlemmar är i sig ingen ny företeelse… Rockbanden Sweet och Thin Lizzy har bägge turnerat med dubbla uppsättningar parallellt, med varierande grad av kvarvarande originalmedlemmar…

Rockbandet Kiss är kanske det rockband som drivit varumärkestänkandet längst, med en aldrig sinande ström av merchandiseprodukter… Sångaren Paul Stanley har i en intervju själv sagt att alla är ersättningsbara… ”Jag skulle kunna ersättas… Kiss är något större än bara de individuella medlemmarna…”

Blue Man Group är den senaste i raden av underhållningfranchise som slår upp nya filialer världen över… Ett slags musik-cirkus McDonalds… I dag sysselsätter Blue Man Productions närmare 500 personer… Man är lika försiktig med att lämna ut omsättningssiffror som man är med de blå männens identiteter… Men det står klart att musik-cirkus-franchise är en lukrativ business…

Med närmare 30 blåa män som slår på trummor och rör sig rytmiskt världen över behövs det naturligtvis återväxt… Hösten 2008 startade originalmedlemmarna ’Blue School’, en privat förskola i New York för trummande knattar som en dag kanske växer upp till fullvuxna blåa män…

Konkurrenterna Cirque de Soleil är i dag en jätteorganisation med över 4 000 anställda och en uppskattad årsomsättning på 810 miljoner dollar…

En mycket intressant ’approach’ för musikbranchen tycker jag… det handlar ju om att skapa ett starkt varumärke och se till att det lever vidare när man en gång etablerat det ordentligt… Ett koncept som är större än de individuella delarna… ja, som vilket företag som helst som löpande anställer ny personal och nya representanter…

Jag tror även att upplägget för finansiering av bandens musikverksamhet, kommer att se annorlunda ut… där man ser det hela mer som ett samarbete mellan finansiärer, sponsorer och fans… alla som kan identifiera sig med varumärket… Alltså gäller det att tänka brett och framåt när man bildar ett band eller startar en orkester framöver… i alla fall om man har lite större ambitioner för framtiden…

Men det är långt från replokalen till det globala varumärket… och kärnan i det hela är ju ändå att skapa något som människor vill lyssna på, titta på och ta till sig… men det är just det som är den stora utmaningen…

Rock on… ; )

 

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply