RSS
 

Det du ger…

27 Nov

Ett programkoncept som fascinerar mig mycket för närvarande är ’The Secret Milliionaire’… där engelska miljonärer åker ut till de sämre ställda i samhället och lever ‘under cover’ som ‘vanliga’ människor under en period… för att på så sätt försöka förstå hur det egentligen ser ut…

Syftet med med programmet är tvådelat… dels är det en övning som får miljonären att ’öppna’ ögonen och se verkligheten som den faktiskt är, i de delar av det samhälle som de annars väljer att inte se… och dels lägger erfarenheten en bättre grund för det som givetvis är slutklämmen i programmet – nämligen att miljonären skänker en större summa pengar till dessa behövande människor… De vill alltså förstå deras situation fullt ut innan pengarna skänks… Det hela sänder ut ett kraftfullt budskap… dels om hur viktigt det är att dela med sig… men det visar också en annan verklighet än den man ofta ser i vissa andra TV program som visas…

Det kan låta ’klyschigt’ men programmet har ett stort genomslag… Givetvis blir det en väldigt känslosam upplevelse för den hemlige miljonären och det slutar med att man inte bara skänker pengar… utan även skapar förutsättningar så att människorna själva kan skapa en bättre tillvaro… dvs de måste också göra något för att få det bättre…

Jag har alltid känt att jag gärna skänker pengar till välgörande ändamål… men då till de verkligt behövande… men inte bara för att det är politiskt korrekt att göra det… utan för att bidraget faktiskt ska kunna åstadkomma förbättringar som är långsiktiga… och inte bara hjälper för stunden… Jag ser också stor skillnad på de behövande som hamnat i knipa pga av omständigheter de inte riktigt kunnat kontrollera… och de som helt enkelt inte orkar att ta ansvar, och istället medvetet försätter sig i en dålig situation… och vill ha en ’quick fix’ som tar dem tillbaka… utan att anstänga sig…

Det finns ju ingen tillfredställelse som är så stor som att själv ta sig upp när man varit nere… med mer eller mindre hjälp från andra… att man själv kan känna sig både stolt och stark… för vi har ju alla mycket, mycket mer att ge än vi tror… Man kan därför se det på olika sätt… Jag har länge levt efter premissen… ’Det du ger, får du tillbaka…’ Kanske inte med en gång… eller av samma person… men på något sätt, någon gång…

Jag tycker att det är en mycket sund filosofi som faktiskt också fungerat väl genom åren… att alltid försöka göra det ’rätta’ i de situationer när någon behöver din hjälp… någon du vill hjälpa förstås…
Det har kommit tillbaka… alltid… utan att jag behövt tänka på det…

Så gör vad du kan för andra människor… ge både av dig själv och det du har…  Det lönar sig i längden… ; )

 

Tags: , , ,

Leave a Reply