RSS
 

Lyckliga slut…

25 Dec

Nu är det 3:e nya filmen jag ser på sistone, som har ett olyckligt slut… pust… varför ska det vara så…? Finns det inte tillräckligt mycket elände i världen ändå…? Jag vill ha lyckliga slut i filmerna… slut som inger hopp och förtröstan… där kärleken övervinner allt… Ja, det skulle vara trevligt… men nej… tydligen tycker många filmskapare att det är mer konstnärligt med sorgliga eller olyckliga slut… Kanske vill de undvika klyschor… elller något… Och visst kan det bli väldigt klyschigt… det gäller att som filmproducent ha en viss ’fingertoppskänsla’… och styra lyckliga skutan i hamn utan att tappa trovärdighet och framstå som en ryggradslös publikfriare… visst…

Men ack, så många bra filmer som envisas med olyckliga slut… ja, speciellt de som baserar sig på en ’sann’ historia… men så vaddå… konstnärlig frihet för egen tolkning kan väl få gälla… gärna för min del… ; ) Jag skulle gärna se lyckliga slut i filmer som t ex ’Gladiator’, ‘Titanic’, ’The Book Of Eli’, ’Troja’, ’Public Enemies’, ’300’, ’Million Dollar Baby’. ’Boys Don’t Cry’, osv… osv… efter så mycket kämpande… så kunde det väl ändå få sluta på ett bra sätt… Det känns som att bli lite ’snuvad på konfekten’… lurad på något sätt…

De allra bästa sluten är de som trotsar alla odds… där man tror att hjälten ska dö… men ändå mirakulöst klarar sig… mot alla odds… och till slut triumferar… ära, stolthet, envishet, ärlighet och förstås kärlek… får segra… Men för att få njuta av dessa lyckliga slut, får man hålla sig till kärlekskomedier, familjefilmer och vissa actionfilmer – där detta format är mer regel än undantag… The box-office rules…

Varför kan vi inte få se fler lyckliga slut i de lite djupare och tyngre filmerna också…? Jag tycker att de skulle vinna på det faktiskt… Det skulle inge oss all med en strimma mer hopp… och tro… på en något bättre värld… en värld med ljusare framtidsutsikter… ; )

God knows we all need it… ; )

 

Tags: , , ,

Leave a Reply