RSS
 

Fantasi eller verklighet…

08 Jan

Att fantisera är bra, det behöver vi alla… och ibland kan t o m fantasin bli till verklighet… men ofta stannar fantasin just vid att vara bara fantasi… och det är kanske lika bra det… för i fantasin kan ju vad som helst hända och det är lätt att tro att det blir likadant i verkligheten… men det blir det inte…

Det ligger det någonting i talesättet ”verkligheten överträffar alltid fantasin’… dvs hur mycket man än har fantiserat om något, så blir det ändå helt annorlunda när det händer ’på riktigt’… ibland blir det ännu bättre… och ibland inte… Oavsett vilket, så blir det i alla fall en helt annan upplevelse när det sker i verkligheten… eftersom alla sinnena då är fullt närvarande och man uppfylls av så många intryck och känslor samtidigt… på gott och ont…

I fantasins värld existerar ju heller inga konsekvenser… och ingen blir sårad… det hela känns väldigt spännande men ändå ganska ’safe’… Fantasin ger också utlopp för vissa tankar och känslor som inte alltid lämpar sig att ge uttryck for i vår vardagliga tillvaro… i alla fall inte i den intensitet eller omfattning som den förekommer i fantasierna… Men vad är egentligen fantasierna ett tecken på… vad försöker de säga oss…?

Att t ex fantisera om någon annan än den man är tillsammans med… betyder det att man hellere vill vara tillsammans med den personen…? Nej, inte alls… där kan fantasierna har helt andra grunder och vara kopplade till tankar och känslor som vi inte styr över… som kanske inte ens har med saken att göra… Fantasier kan tvärtom vara ett sätt att behålla fotfästet i tillvaron… ett sätt att stå stadigt när det blåser hårda vindar… och att kunna processa vissa saker i en egen sfär, på eget sätt… så att man klarar att upprätthålla den balans som behövs i det ’verkliga’ livet… Det skulle vara mycket värre om vi inte fick eller kunde fantisera… tänk så mycket frustration och känslor som skulle byggas upp inom oss då… nej, det är verkligen ett högriskprojekt… Förbud och förmaningar brukar ju sällan leda till det man vill, snarare tvärtom… 

Jag tror att det är både viktigt och nyttigt att få ha sina fantasier… så länge man tydligt kan skilja på fantasi och verklighet…  och har sina prioriteringar klart för sig… Det allra bästa är att ha någon att kunna prata om dem med… någon som lyssnar, förstår och framför allt inte känner sig hotad av det… Att kunna avdramatisera det hela… sätta saker i perspektiv… Men visst, det är inte alla som klarar en sådan sak… och det får man ju respektera… Men övning ger färdighet… och öppenhet brukar ofta kunna stärka många relationer… Kanske kan man t o m ta del av varandras fantasier… släppa in varandra i det ‘allra innersta rummet’… Då kan det faktiskt bli hur häftigt som helst… ; )

Så fantisera på… men lev i nuet och ta väl hand om varandra… ; )

 

Tags: , , , ,

Leave a Reply