RSS
 

SVT – en omodern instutition…

21 Jul

Ofta undrar jag hur ledningen på SVT tänker… om man dels ser vilket utbud de erbjuder och framför allt hur det presenteras… Man kan ju tycka att man en så pass stor och väletablerad institution borde reflektera hur samhället utvecklats vad det gäller sättet man informerar och kommunicerar på… men så är det inte riktigt …

Även om de hänger med bra när det gäller tekniken… och även om några program fortfarande håller ett bra grepp om TV publiken som t ex Melodifestivalen, Allsång på Skansen, Kungafamiljsrapporteringarna… så är det SVTs generella inställning till att informera och kommunicera som känns väldigt förlegad… likaså programutbudet… Många av deras program känns onödigt tunga och överpretentiösa och flertalet programledare känns mossiga… även nyhetspresentatörerna… Det är både hur de för sig och sättet de pratar på, som känns högtravande och missanpassat…
SVT skulle behöva förnya sig… och då menar jag förnya sig på ett bredare plan… en helhetssyn som omfattar hela institutionen… hela organisationen… och inte bara vissa valda publikfriande delar…

Det är förstås den gamla statliga stämpeln som är svår att tvätta bort… men TELIA har ju lyckats bra… även om det tog dem många år… Det man på SVT inte verkar ha koll på är att samhället har förändrats så pass mycket de senaste 15-20 åren… där både den tekniska utvecklingen och internet har haft en massiv inverkan på hur vi kommunicerar och tar till oss information… Vi tar alla emot så enormt mycket information och intryck från så många olika håll att det givetvis påverkar oss som människor… Men även vår arbetsmarknad ser helt annorlunda ut idag… Vi bedöms och jämförs på ett helt annat sätt nu för tiden… vilket också gör att vi själva blir mycket mer krävande och restriktiva som TV tittare… vi har mindre tålamod… högre förväntningar… vi är mer stressade och har större behov av att varva ner… och vad det gäller TV, har det blivit viktigare att det faktiskt visas något ‘bra’ på TV, som tilltalar oss – när vi väl har möjligheten att sitta ner och titta…

Själv tittar jag bara på SVT när något av de ‘större’ programmen visas… Melodifestivalen är ju SVTs stora slagskepp… men ett program som ’Allsång på Skansen’ känns numera lite som ett sjunkande skepp pga av SVTs oförmåga att förnya konceptet…
Lotta på Liseberg är förbi med hästlängder då man lyckats med precis just det som SVT missat – att skapa något nytt och fräscht av ett gammalt och beprövat koncept… Tråkigt för Måns Z som är så duktig… han valde bara fel kanal… för nu… ; )

Nej, det behövs en rejäl uppgradering… in med lite nytt ’blod’… lite nytänkandet och framför allt mod… mod att våga prova något nytt…

Det kan ju bli bättre… eftersom förutsättningarna redan finns… ; )

_____________________________________________________________________________________

Du kan prenumera på min blogg genom att klick på den oranga RSS ikonen uppe till höger på sidan…

 

Tags: , , ,

Leave a Reply