RSS
 

Mina blodsband…

08 Okt

Jag brukar ofta få frågor om min etniska tillhörighet… Många tror att jag kommer från Sydamerika… från Sydeuropa typ Spanien eller Italien… Asien… ja, t o m Arabländer som Egypten… lite kul faktiskt… ; )
Det är alltid intressant att höra vad folk tror… Sanningen är att det finns lite av varje i min bakgrund… Min blanding brukar ibland kallas – Mareno… dvs vitt blod (svensk/tysk på min mammas sida), svart blod (afro-amerikan på min pappas sida) samt rött blod (indian på min pappas sida)… Dock finns det även andra namn för blandningen och historiskt sett har det i vissa sammanhang t o m inkluderats i begreppet Mulatt

 

Vad det gäller mitt ’vita’ blod… så finns där en intressant historia, både på den svenska och den tyska sidan… På den svenska sidan finns bl a min morfars farfar… Konsul Petter Olsson, som hade en framträdande roll i utveckling av Helsingborg som stad under 1800-talet… både som företagare och politiker… Detta finns dokumenterat i ’Släktföreningen Konsul P. Olssons ättlingar’ – som är en stor släktförening som kartlagt släktens historia och som träffas återkommande …

Min morfar, Hjalmar Olsson – var även han en mycket prominent man under sitt vuxna liv… bl a drev han upp storföretaget Elektrokoppar och var även en av drivkrafterna i Elektromekano…
Han var också vän med t ex Marcus ’Dodde’ Wallenberg (skapare av både Atlas Copco och SAAB), Ruben Rausing (Tetra Paks grundare) samt gamle kungen Gustav VI Adolf

Jag minns väl min barndom i Helsingborg (vi bodde på Tågaborg) och den speciella relation jag hade till min morfar… som representerade den ’gamla’ generationen i sin lite strikta framtoning… en mycket seriös man… men med ett stort hjärta… Han och hans tyska fru blev ganska förvånade när deras äldsta dotter berättade att hon inte bara hade gift sig med en svart man, under sin vistelse i New York… utan även fått en son med honom…
Så småningom flyttade dock vår familj (mamma, pappa, min syster och jag) in i samma hus som mormor och morfar bodde i… ett stort 3-våningshus… och ganska snart blev Morfar och min pappa mycket goda vänner… Jag och min syster tillbringade mycket tid nere hos morföraldrarna… som var väldigt förtjusta i sina barnbarn… och jag minns fortfarande Jularna vi firade tillsammans… alla morföräldrarnas barn (min mamma och hennes 4 syskon) samt alla barnbarnen… Det var en underbar tid som jag ibland kan känna stor saknad efter…

Jag är noga med att föra informationen om vår historia och bakgrund vidare till min dotter… så att hon ska kunna veta var hon kommer ifrån och hur allt har lett fram till just henne…

Det är viktigt att veta vem man är… och hur allt hänger ihop… och tänk vad man kan hitta när man gräver lite i sin historia… ; )

_____________________________________________________________________________________________

Du kan prenumera på min blogg genom att klick på den oranga RSS ikonen uppe till höger på sidan…

 

Tags: , , ,

Leave a Reply