RSS
 

Kroppens egna ’droger’…

28 Nov

Många är inte medvetna om, eller underskattar effekten av de ämnen som våra kroppar utsöndrar i olika situationer… effekter som liknar de man får genom att t ex inta olika sorters droger som ger en konstgjord stimulans… Kroppens egna droger utsöndras både när vi vill det och när vi inte vill det… beroende på de signaler den får av hjärnan… som i sin utgår från hur den uppfattar det som sker…

I vissa sinnesstämningar kan det verkligen kännas som om man blir påverkad ‘hög’… påverkad av kroppens egna kemikalier… Det kan t ex vara när något tragiskt… eller underbart sker… när vi skrattar… när vi blir upphetsade… när vi gråter… och när ilskan slår till… eller i det där spänningsmomentet före en viktig prestation… Situationer och ögonblick då vi av olika anledningar hamnar i en tillstånd där vi inte har full kontroll över våra känslor och tankar…
Det är smått fantastiskt hur kroppen fungerar… på gott och ont… Balansen i vårt samhälle och det sociala normsystemet bygger ju på att vi människor har våra känslor och uttryck under kontroll, så att inte saker spårar ur och vårt agerande får konsekvenser som skadar andra… t ex olika sorters brott – våld, sex, stöld, osv…

Det handlar om att skapa zoner och sammanhang där vi tillåts att låta våra känslor och uttryck få utrymme att flöda fritt… eller åtminstone få flöda friare än vanligt… ; ) Tänk så mycket kontroll vi utövar för att ’hålla igen’ våra känslor… undertrycka och förneka hur vi egentligen känner oss… Bara det får ju kroppen att känna stress, frustration och spänningar… att utsöndra negativa ämnen som till slut kan göra oss sjuka…

Alla vill ju vara friska och må bra… och då gäller det ju att positiva ämnena kan få flöda i kroppen… och stimulera våra sinnen på ett sätt som får oss att både kunna slappna av och njuta… och ingen medicin hjälper oss mer än känslan av kärlek… Den helar, bygger, tänder, skapar, stärker och bevarar oss… Det är den bästa och ädlaste av alla kroppens känslor… och totalt beroendeframkallande – den ultimata drogen…

Mmmm, I’m high… high on life… ; )

_____________________________________________________________________________________________

Du kan prenumera på min blogg genom att klick på den oranga RSS ikonen uppe till höger på sidan…

 

Tags: , , , , ,

Leave a Reply