RSS
 

Åldersnoja…

08 Mar

Vi hanterar alla detta på olika sätt men sällan har det väl tränats, bantats, färgats, fyllts och skurits – än i vår moderna samtid… och ibland undrar jag om det handlar om folks egna åsikterna eller om omgivningens förväntningar och krav…

Vissa saker vill man så klart gärna behålla som de var… medan annat faktiskt blir bättre med tiden… t ex karaktär, vishet, lugn, självförtroende… Allt handlar om en ’trade-off’… ett skifte i fokus mellan attribut och egenskaper… det ytliga mot något mer och djupare…
Det beror det ju också på vad vi värderar mest… är det t ex viktigare att dölja de gråa hårstråna för att inte se ‘gammal’ ut… eller kan det få synas som ett tecken på livserfarenhet…? Sitter attraktionskraften i utseendet… eller mer i de personliga egenskaperna och inställningen till livet…? Det finns ju också så mycket mer att lära sig… så mycket att vara nyfiken inför….
Någon uttryckte det så här: ”The more I learn, the more I realise how little I know”…

När min 10-åriga dotter frågar om olika åldrar och vad de innebär, brukar jag svara att varje ålder har sin tjusning… för det har den verkligen… i alla fall så länge jag hittills levt… Jag får se om jag känner likadant när jag fyller 60 år… eller 70… men de jag känner i den åldern, säger ofta samma sak…

Så varför är vi så rädda för att bli äldre… och mindre attraktiva på marknaden…? Tja, ålders- och utseendefixeringen i vårt samhälle och media bidrar naturligvis till detta… Speciellt svårt är det för kvinnor och unga tjejer… som ständigt påminns om hur andra tycker att de ska se ut… och ofta handlar det då om äldre gubbar med alldeles för stora egon och för mycket makt… som styr marknaden och trenderna… Men ärligt talat – hur ofta ser folk egentligen ut som i reklamerna  – i verkligheten… inte så ofta nej… Det fixas och trixas en hel del… och Photoshop används alltmer som spackelspade än som precisionsinstrument… där slutresultatet sällan har speciellt hög igenkänningsfaktor.

För mig sitter det mest intressanta i personligheten och inställningen till sig själv och andra… Hellre en person med ’rätt’ inställning… än en med ’fel’ fokus… Gå inte på myten att vår ålder definierar oss som människor… bara för att vissa väljer att döma utifrån sina egna osäkerheter… Det är vi själva som har kontroll över hur vi vill uppfattas… det handlar om att må bra och att låta det både synas och märkas…

“Age is an issue of mind over matter… if you don’t mind, it doesn’t matter…”

_____________________________________________________________________________________________

Du kan prenumera på min blogg genom att klick på den oranga RSS ikonen uppe till höger på sidan…

 

Tags: , , , ,

Leave a Reply