RSS
 

Gruppens kraft…

28 Maj

Gruppen… den kan åstadkomma under… den kan bygga berg… Men den kan också rasera med förödande konsekvenser… och allt kan ske på nolltid… Det är både intressant och märkligt hur människor förändras i olika grupperingar… Vissa fungerar bättre i mindre grupper… och andra i större sammanhang…

I stora grupper tenderar känslouttrycken ofta att bli starkare… eftersom det finns fler energier som trängs om samma utrymme… det blir lättare krock… Samtidigt sjunker den kollektiva IQn… och människor kan komma att reagera och agera på sätt som de aldrig skulle göra annars… Ibland är det därför svårt att kunna planera för hur en diskussion kommer att utvecklas… Lägger man också till nervositeten och spänningen som kommer av att ingen vill säga fel eller göra bort sig inför de andra…  så blir allt extra laddat… och mer svårhanterligt…

I en liten grupp kan samtalet ofta hållas mer avslappnat och informellt… med ett större mått av närhet och fokus på ämnet som diskuteras… Färre energier är också lättare att styra för den som leder mötet… Ögonkontakt och kroppsspråk får också en annan effekt… och det är lättare att anpassa ton och samtalsklimat till var och en i gruppen… och möta deltagarna på deras nivå…
Det blir också lättare att komma överens och hitta lösningar… som alla kan ställa sig bakom… Gruppen blir starkare när den är enig… på gott och ont…

Själv föredrar jag mindre grupper av människor… och håller hellre flera småmöten än ett större möte… det spar tid och jag får mer uträttat på det sättet… Det handlar också mycket om att ’influera’ och ’inspirera’… och att alla som vill ska få komma till tals… Det blir bättre resultat när man lyckas få andra engagerade… Deltagarna kommer oftast bättre förebredda och har en mer konstruktiv inställning… eftersom det är svårare att ’gömma sig’ bakom andra när man är färre till antalet…

För att få ut största möjliga effekt ur gruppen handlar det också om att bygga förtroende… och skapa en trygg atmosfär och känsla där deltagarna känner sig bekväma nog att ge uttryck för sina åsikter… För detta krävs det både tålamod, lyhördhet och god planering… men även bestämdhet och mod…
så att man också får något gjort… och inte bara pratar i rundor, ältar eller gulli-gullar, som tyvärr är vanligt…

Det ligger verkligen något viktigt och stort i den gamla klyschan ’Tillsammans är vi starka’…
Det gäller bara att verkligen förstå det… och använda sig av det på rätt sätt… ; )
____________________________________________________________________________________________

Du kan prenumera på min blogg genom att klick på den oranga RSS ikonen uppe till höger på sidan…

 

 

Tags: , , ,

Leave a Reply