RSS
 

Uppkopplad eller urkopplad…?

24 Jun

Vi lever i en tillvaro där begreppet ‘relationer’ drastiskt förändrats de senaste åren… i och med introduktionen av social medier som t ex mikro-bloggar och forum… Vi interagerar med människor vi sällan träffar i verkligheten… och kallar folk för ’vänner’ som vi aldrig ens träffat… för så fungerar det moderna sättet att umgås och träffa nya människor online… och det kvittar om det handlar om sociala medier eller dejtingsajter… det är samma sak…

Det är förvånansvärt hur verkligt det ’virtuella livet’ online kan kännas… verkligt på så sätt att mycket av det som skrivs och visas där… blir den sanning som andra ser och baserar sin uppfattning på… Ögat tror ju på det den ser men egentligen vet vi inte vad som döljer sig bakom fasaden och informationen som ges…

Vi målar upp en bild av oss själva som vi ’säljer in’ till andra… i vårt sökande efter att bli accepterade, bekräftade, respekterade och omtyckta…
I bästa fall blir det ett sätt att umgås som kompletterar de verkliga relationerna vi har i våra liv… men i värsta fall ersätter det dem helt… Det blir ett umgänge som baserar sig på en skapad sanning som känns givande… och som är mer eller mindre relevant för olika människor… Något som kan bli väldigt tydligt när vi träffar människor ‘på riktigt’ som vi tidigare endast haft ’virtuellt’ kontakt med… Plötsligt får vi en ’livs levande’ person framför oss… med alla egenskaper, brister, nyanser och uttryck som kommer med detta… något så mycket mer än ‘bara’ statiska bilder och text… Riktigt spännande men förstås också lite skrämmande och riskfyllt… och vissa klarar helt enkelt inte av en sådan situation…

Själv har jag många virtuella kontakter som jag egentligen inte vet så mycket om… mer än att de verkar trevliga i den kontakt vi t ex har i Facebook…
Vi kommenterar… och trycker på ‘gilla’ -knappen då och då… Dock är det de verkliga mötena som är mest intressanta… med människor man lärt känna över nätet men sedan träffar på riktigt… och upptäcker att många saker faktiskt stämmer väl överens med uppfattningen man fick online… Det motsatta sker ju också … att väldigt lite stämmer överens… men det är ju risken man får ta om man vill träffa nya människor och vidga sitt nätverk … Många har förstås också träffat sina partners via nätet… men det måste ju ändå i verkligheten det måste ‘klicka’ för att det ska kunna hålla på sikt…

Det handlar nog mest om att ha en balans i tillvaron…
att inte låta den virtuella kontakten ersätta den verkliga… att inte bara vara ’online’ utan även våga vara ’offline’… och att ’get out in the real world’ också… ; )

Vi som är lite äldre minns ju att det faktiskt fungerade alldeles utmärkt att umgås även innan mobiler, datorer och internet fanns… och vilka spännande och underbara möten mellan människor det var… Det vi nu har vunnit i form av mångfald och effektivitet… har vi delvis förlorat i kvalitet… men det ligger inom vår egen makt att förändra detta… ; )

____________________________________________________________________________________________

Du kan prenumerera på min blogg genom att klick på den oranga RSS ikonen uppe till höger på sidan…

 

 

Tags: , , , ,

Leave a Reply