RSS
 

Manligt värre: Konsten att lyssna…

24 Sep

”Come to us with a problem only if you want help solving it… that’s what we do…”

Sprang på denna typiskt ‘manliga’ kommentar och tyckte att den var lite kul… en viss igenkänningsfaktor infann sig… ; )

man-not-listening-06För visst kan det ibland vara svårt för oss män att ‘bara’ lyssna… lyssna och förstå… UTAN att komma med förslag på lösningar… men det är ju så vi fungerar… våra gener är liksom kodade på det sättet… Problem är ju till för att lösas… eller…?

 

Men övning ger ju färdighet har det sagts så kanske skulle vi öva lite på detta ibland… ja, att lyssna alltså… och lyssna lite till… och lite till… och lite mer… Zzzzzzz… Ojdå, jaha… öh, vad sa du…? Hmmm, tyvärr är det svårt att behålla engagemanget i samtalet, om det bara är en som pratar hela tiden… och man inte får lov att säga något mer än att hålla med om allt som sägs… och bara ’bekräfta’ det som är i fokus just i det samtalet… oavsett vad det kan vara…

 

Men ett samtal är ju just ett ’sam-tal’… att ’tala tillsammans’… en dialog… ett utbyte av information, känslor och energier… som bygger på någon sorts balans… ett givande och tagande… Ibland är det den ene som behöver prata av sig, ibland den andre… Nej, allting behöver inte ’lösas’ bara för sakens skull men av respekt kan det vara bra att vara tydlig med vad man förväntar sig av den andre, så att man har en ärlig chans att ta ställning till om man vill och kan mötas i just det samtalet.. t ex ”jag behöver bara prata av mig…” eller ”jag behöver bara någon som lyssnar…” Eller att man faktskt vill ha den andres åsikter om något t ex ”jag vill veta vad du tycker…” eller ”jag vill stämma av något med dig… Det är ju ett tydliga sätt att visa vad man förväntar sig… och man slipper onödig frustration pga av olika förväntningar och behov…

 

Vi män gillar tydlighet… så tala gärna om (i klartext) vad ni kvinnor förväntar er av oss… så kan våra samtal bli hur bra som helst… ; )

 

Tags: , , , , ,

Leave a Reply